De US Treasury, ook wel bekend als het Amerikaanse ministerie van Financiën, heeft woensdag 29 mei haar eerste risicobeoordelingsrapport uitgebracht. Hierin zijn verschillende kwetsbaarheden onderzocht die verband hebben met NFTs (Non Fungable Tokens).
Het rapport benadrukt onder andere dat deze activaklasse ‘zeer vatbaar is voor gebruik bij fraude en scams’. Dit heeft verschillende risico’s, veiligheidsproblemen en uitdagingen aan het licht gebracht die komen kijken bij NFTs.
NFTs voor criminele praktijken
Uit het rapport blijkt dat NFTs gebruikt worden voor verschillende criminele praktijken. Zo gebruiken criminelen NFTs ‘om de opbrengsten van basismisdaden wit te wassen’. Echter, NFTs worden zelden gebruikt voor wapenhandel of terrorisme, laat het rapport weten.
“We hebben tot nu toe ook weinig bewijs gevonden van misbruik van NFTs door terroristen en wapenhandelaars, in tegenstelling tot fraudeurs en scammers.”
Rapport Amerikaanse Ministerie van Financiën
Ook onderzocht het rapport casestudies, waaronder het gebruik van NFTs bij het ontwijken van sancties en genereren van inkomsten voor militaire uitgaven, zoals gedaan wordt door Noord-Koreaanse hackers:
“Naast het stelen van geld van virtuele activa bedrijven en projecten, hebben aan Noord-Korea gelieerde hackers zich beziggehouden met afzonderlijke activiteiten binnen het digitale activa ecosysteem die erop wijzen dat de groep mogelijk over de expertise en toegang beschikt om NFTs steeds vaker te misbruiken om inkomsten te genereren”
Rapport Amerikaanse Ministerie van Financiën
Opmerkelijke fraude met behulp van NFTs
Er wordt op verschillende manieren fraude gepleegd met behulp van NFTs. Hierbij kun je denken aan phishing, rug pulls en neppe NFTs. Dergelijke fraude met NFTs komt regelmatig voor, aangezien het niet zo lastig is om deze tokens te vervalsen.
Zo werd vorig jaar de NFT marktplaats van OpenSea aangevallen door oplichters, waarbij honderden Ethereum is gestolen. Volgens analysebedrijf PeckShield vond de exploit plaats door ‘een front-end probleem’.
Het gevolg hiervan was dat de daders 347 ETH hebben gestolen, wat vandaag de dag een waarde van $1,3 miljoen heeft. Dit hebben ze verzameld door middel van 8 transacties.
Maatregelen tegen criminele praktijken met NFTs
Het Amerikaanse Ministerie van Financiën merkte in het rapport ook op dat NFT-platforms ‘niet over passende controles beschikken’ om het witwassen van geld en onderduiken van sancties te bestrijden. Het rapport heeft daarbij ook enkele aanbevelingen gedaan om risico’s te beperken.
Deze aanbevelingen omvatten onder andere een goed regelgevingskader voor NFTs en platforms. Daarnaast werd er ook geadviseerd dat er extra strategieën voor consumenteneducatie en bewustzijn van mogelijke risico’s ingezet moet worden.
In maart liet de Amerikaanse overheid echter weten dat ze de huidige wetten rondom intellectueel eigendom voldoende zijn om NFTs te beschermen. Zo constateerder ze dat de huidige wetten voldoende zijn, ook al zijn ‘misbruik van handelsmerken en inbreuken op NFT-platforms gebruikelijk’.
Kortom, handel in NFTs wordt nog niet voldoende gereguleerd. Ook is het aan platforms om voor extra veiligheid voor de gebruikers te zorgen. Dit gaat dus nog niet altijd even goed. Wees je daarom bewust van de risico’s voordat je een NFT aanschaft.
Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang 10 euro gratis crypto bij Bitvavo
In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft ook een waarde van 25 euro.
Start jouw cryptoavontuur met een welkomstcadeau van 10 euro (storting van €10 vereist) en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.