Een aantal deelnemers van het CBDC-project in China aarzelen om de digitale yuan vast te houden. Er heersen veel zorgen rondom het gebruik van de door de staat ondersteunde digitale valuta.
Opstartproblemen
Het Chinese digitale valutaproject kent naar verluidt nog veel opstartproblemen. Een rapport van de South China Morning Post blijkt dat veel Chinese staatsarbeiders, die worden betaald in ‘e-CNY’ (digitale yuan), deze maar zelden gebruiken en grotendeels hebben omgezet in fysiek geld.
In het rapport van SCMP staat dat enkele Chinese steden zijn begonnen met het betalen van staatspersoneel in CBDC. Het staatspersoneel lijkt hier alleen niet zo blij mee te zien en het geld direct om te zetten in fysiek geld.
Sammy Lin, accountmanager bij een Chinese staatsbank in Suzhou, zegt:
“Ik bewaar het geld liever niet in de e-CNY app, omdat er geen rente is als ik het daar laat staan. Er zijn ook niet zo veel plaatsen, online of offline, waar ik de e-yuan kan gebruiken.”
Gebrek aan bruikbaarheid
Ambtenaar Andrew Wang zegt dat hij zich nauwelijks zorgen maakt over het idee van digitaal geld, aangezien maar een klein deel van zijn salaris in e-yuan wordt betaald.
Zijn vrouw, die haar volledige salaris in e-yuan ontvangt, neemt het volledige bedrag direct op als ze wordt betaald, vanwege ‘het gebrek aan bruikbaarheid met het digitale geld’. Zo zegt Wang:
“Ze kan het geld niet storten of financiële producten kopen met de e-yuan wallet.”
Terughoudendheid over de digitale yuan
Hoewel China naar verluidt al tien jaar ‘cashless’ is, zijn de Chinese burgers nogal terughoudend in het gebruik van een volledig digitale valuta. Dit wordt met name veroorzaakt door de beperkte gebruiksmogelijkheden.
Volgens Yi Gang, voormalig gouverneur van de People’s Bank of China, geeft aan dat er per 20 juli 2023 al $250 miljard aan transacties uit zijn gevoerd via de digitale yuan. Gang geeft aan dat privacyproblemen ‘de grootste uitdaging’ zijn van het digitale financiële tijdperk.
Ondanks deze zorgen over de privacy van deelnemers van het CBDC-project, zegt Gang op een forum in Peking dat de digitale yuan in staat is om ‘de privacy volledig te beschermen’ door middel van ‘controleerbare anonimiteit’. Dit betekent dat kleine betalingen niet getrackt worden, maar grote betalingen wel.
Balans tussen privacy en veiligheid
Ye Donyan, onderzoeker aan de Cheung Kong Graduate School of Business, zegt dat er meer inspanningen geleverd moeten worden bij het balanceren van privacy en veiligheid als de regering de digitale yuan verder wil ontwikkelen:
“Papiergeld wordt anoniem gebruikt, maar de digitale yuan is anders. De grenzen tussen het volgen van informatie en de bescherming van informatiebeveiliging vereisen meer overleg.”
Sinds de valuta in 2020 is geïntroduceerd, hebben verschillende rechtsgebieden van China gewerkt aan het stimuleren van de adoptie van de CBDC. Hierbij hebben meerdere steden meer dan $26,5 miljoen, 180 miljoen yuan, weggeven in de vorm van subsidies.
Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang 25 euro gratis crypto bij Bitvavo
In samenwerking met Bitvavo mogen wij 25 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft ook een waarde van 25 euro.
Start jouw cryptoavontuur met een welkomstcadeau van 25 euro (storting van €20 vereist) en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.