On-chain data laat zien dat Bitcoin miners voor het eerst in de geschiedenis meer dan 1 EH/s aan dagelijkse rekenkracht nodig hebben. Dit om slechts 1 token van het asset te minen.
Zoals uitgelegd door Julio Moreno, hoofdonderzoek bij CryptoQuant, in een post op X, heeft de BTC Hashcoin een nieuw record gevestigd. De “Hashcoin” verwijst hier naar een indicator die bijhoudt hoeveel Hashrate miners nodig hebben om 1 BTC te produceren.
De Hashrate meet de rekenkracht die de miners aan het Bitcoin netwerk hebben gekoppeld. Deze metric wordt gemeten in termen van hashes per seconde, of, in de veel grotere en praktischere eenheid van vandaag, exahashes per seconde (EH/s).
ATH en de EH/s
De totale Hashrate op de blockchain is de laatste tijd bijna op zijn all-time high (ATH). Dit is aangezien de 7-daagse gemiddelde waarde op 638 EH/s zit. De onderstaande grafiek toont de trend in deze indicator over het afgelopen jaar.
Een belangrijk kenmerk van de Bitcoin blockchain is dat de bloktijd op het netwerk (dat wil zeggen, de snelheid waarmee miners blokken oplossen) relatief constant blijft. Welteverstaan is dit op een standaard van 10 minuten per blok.
Dit kenmerk bestaat omdat miners beloningen ontvangen voor het oplossen van blokken. Dit is namelijk de enige manier om nieuwe tokens van de cryptocurrency aan te maken. Door ervoor te zorgen dat deze blokken tegen een constante snelheid worden uitgegeven, blijft de groei van het asset stabiel en is de inflatie voorspelbaar.
Als gevolg hiervan zullen miners, hoeveel Hashrate ze ook aan het netwerk toevoegen, op de lange termijn niet sneller worden in het minen van blokken.
Snelle beloningen
De extra rekenkracht zal hen aanvankelijk sneller beloningen opleveren. Maar dit zal alleen tot de volgende tweewekelijkse Difficulty-aanpassing van toepassing zijn. In dit kader zal het netwerk de taak van de miners net moeilijk genoeg maken. Eventuele voordelen van de extra kracht worden hierdoor teniet gedaan.
Aangezien de beloningen op deze manier gecapt blijven, betekent een toename van de Hashrate dat de verdeling van beloningen tussen de individuele krachteenheden kleiner wordt.
Dus, wanneer het totale netwerk Hashrate stijgt, moet een individuele miner zijn kracht met hetzelfde percentage verhogen om concurrerend te blijven met het netwerk.
Met andere woorden, de eerder genoemde “Hashcoin” stijgt wanneer de Hashrate stijgt. Aangezien de Hashrate de laatste tijd bijna op ATH is geweest, is de Hashcoin ook relatief hoog geweest.
De vierde halving
Over de vierde halving, die plaatsvond op 19 april, is er het een en ander op te merken. De Difficulty zorgt ervoor dat het inflatiepercentage van het asset constant blijft. De halving is dan een maatregel om dit percentage actief te verlagen.
Block beloningen worden tijdens deze gebeurtenissen precies gehalveerd. Dit gebeurt ongeveer om de vier jaar, en dat is natuurlijk ook het geval geweest bij de laatste. Met de block beloningen die nu gehalveerd zijn, kunnen miners slechts de helft produceren van wat ze eerder deden. Dit is dan ook de reden is voor de piek in de Hashcoin. Miners hebben nu 1,13 EH/s nodig om elke dag een enkele token te minen.
Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang 10 euro gratis crypto bij Bitvavo
In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft ook een waarde van 25 euro.
Start jouw cryptoavontuur met een welkomstcadeau van 10 euro (storting van €10 vereist) en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.