Blockchain Stories
Dit is wat Mark Zuckerberg over de Libra zei tegen het Amerikaanse Congres
Cryptocurrency

Dit is wat Mark Zuckerberg over de Libra zei tegen het Amerikaanse Congres

Start met €25 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Het is nog maar vier maanden geleden dat Facebook op de proppen kwam met de Libra. Sindsdien is er al heel veel gebeurd. Gisteren moest Mark Zuckerberg zijn verhaal doen voor het Amerikaanse congres.

Libra en regulatie

In juli was David Marcus nog erg standvastig: de ontwikkelingen en adoptie van ‘hun’ blockchain en cryptocurrency moét doorgezet worden, ongeacht de regulatie.

Destijds waren de vraagtekens rondom het project nog enorm groot en vroegen wetgevers om een uitstel van de ontwikkeling zodat ze eerst beter in beeld konden brengen wat de bedoeling van de Libra eigenlijk was.

Grote baas Mark Zuckerberg was op de hoorzitting iets terughoudender in zijn praatje. “Onze opvattingen over Libra zijn verduidelijkt,” zei hij in antwoord op een vraag van Rep. Juan Vargas.

Met deze verduidelijking doelt hij op de toezegging dat Facebook uit de Libra kan stappen, als het niet door de Amerikaanse toezichthouders wordt goedgekeurd.

Ook een rebranding van Libra van ‘valuta’ naar een ‘betalingssysteem’ past ook in datzelfde straatje. Hij geeft ook toe dat hun blockchain in feite niet gedecentraliseerd is, zoals dat bij de meeste cryptocurrencies wel het geval is.

Goedkeuring van beleidsmakers

Hij gaf aan dat Facebook de Libra Association kan stappen, als blijkt dat de Amerikaanse beleidsmakers tóch geen goedkeuring geven voor de cryptocurrency.

“We won’t launch it [Libra] here or elsewhere in the world until we get FSOC [Financial Stability Oversight Council] approval”

Daarmee wijkt de mening van Zuckerberg dus af van die van zijn collega David Marcus. De Libra Association is overigens al een kwart van haar partners kwijtgeraakt. Onder andere VISA, MasterCard, Stripe en eBay gaven al aan niet verder te willen meewerken.

De CEO liet ook doorschemeren dat de Libra een gecentraliseerd project is. “Als een groot bedrijf, gaan wij niet iets doen dat gedecentraliseerd is”, vertelde hij aan Carolyn Mahoney.

Decentraal, of toch niet?

Cryptofanaten hebben dit altijd als een open geheim gezien. Met de geselecteerde multinationals en non-profit organisaties die aan dit project hangen, slaat Libra precies de plank mis. Een plank die Bitcoin wel weet te raken.

Later op de hoorzitting krabbelde Zuckerberg iets terug. Hij corrigeerde dat de decentralisatie een ambitie en een doel was, maar niet noodzakelijkerwijs een keiharde voorwaarde.

“De focus moet liggen op de blockchain en niet op de valuta. Libra is bedoeld als betaalsysteem en niet als currency.”

Gisteren kon je al lezen dat de bedrijven die meedoen ieder $10 miljoen moeten inleggen. De vraag vanuit het congres was hoe zij hier dividend op gaan zien.

“Dat idee is nog niet uitgewerkt”, aldus Zuckerberg. Een dividenduitkering kan ertoe leiden dat Libra wordt gereguleerd als een effect onder de bestaande SEC-regels.

Bron: Decrypt

Gerelateerde berichten

TRON marktwaarde nadert $14 miljard dankzij sterke omzetgroei

Julian Smits

RENDER ervaart 18% verlies op korte termijn

Julian Smits

Kan crypto een impact hebben op de aankomende verkiezingen in Amerika?

Wanisha Balak

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu