De Cardano blockchain, wat is dat eigenlijk? Waarin verschilt het van Ethereum of bijvoorbeeld Solana? Voor antwoorden op deze vragen ben je in dit artikel aan het juiste adres. Ben je nog een redelijke leek als het gaat om het begrijpen van blockchains? Dan gaat dit artikel een duik in het diepe zijn.
Cardano staat namelijk bekend om zijn wetenschappelijke aanpak. Er is een heel onderzoeksteam met allemaal experts bezig om de blockchain beter en innovatiever te maken.
Wat is Cardano (ADA)?
Het project van Cardano heeft twee opdrichters: Charles Hoskinson en Jeremy Wood. Beide zijn afkomstig uit het kamp van Ethereum waarbij ze in de vroege jaren (rond 2013) een belangrijke kracht waren.
Nadat ze Ethereum achter zich hadden gelaten, begonnen ze in 2015 Input Output Hong Kong (IOHK). Dit is een van de bedrijven achter Cardano. Het project focust zich op ontwikkelingen in drie richtingen:
- Schaalbaarheid — De huidige generaties blockchain zijn relatief traag. Waar Ethereum ooit gezien werd als snellere variant van Bitcoin, is een aantal van ~15 tps niet meer voldoende om nieuwe stappen mee te zetten in de richting van wereldwijde adoptie.
- Interoperabiliteit —  Er zijn in totaal meer dan 2000 coins en tokens op de wereld. Cardano zet erop in dat al deze verschillende tokens onderling moeten kunnen communiceren (of dus: interoperaten).
- Duurzaamheid — Om een blockchain te hebben die lang relevant zal blijven, is het belangrijk dat er intern op verschillende nieuwe aspecten voor de blockchain gestemd kan worden. Dit moet kunnen zonder dat er vooraf een zak geld nodig is om de ontwikkeling van deze updates te financieren. Dit is mogelijk omdat 25% van de block-rewards naar de schatkist van Cardano gaat.
Kort gezegd is Cardano dus een derde generatie blockchain dat zich richt op de schaalbaarheid, duurzaamheid en interoperabiliteit. Dat houdt in dat het een blockchain is die grote(r wordende) hoeveelheden aan data-transport moet kunnen verwerken.
Om dit te kunnen bereiken, ontwikkelde het team een gelaagde structuur waartussen gecommuniceerd kan worden. Deze twee lagen ‘onderhouden’ zichzelf en functioneren door aan elkaar gekoppeld zijn.
Cardano Settlement Layer (CSL)
De CSL is het onderdeel van het Cardano ecosysteem dat zich focused op het DLT-aspect van het project. Dit staat voor Distributed Ledger Technology. Dit zou je ook wel kunnen zien als een ‘groot logboek dat gedecentraliseerd verdeeld is over meerdere schijven’. De Settlement Layer is van essentieel belang in het versturen van data over de blockchain.
Cardano Computation Layer (CCL)
De CCL is op zijn beurt verantwoordelijk voor de connecties die met de CSL gemaakt kunnen worden. Hiermee kunnen er verschillende programmeertalen aan de andere layer gekoppeld worden. Om te beginnen is het met deze laag mogelijkheid om smart contracts, die gemaakt zijn in Solidity, aan de eerste laag te koppelen.
Dit is dezelfde codetaal als die van de smart contracts van Ethereum. Daarnaast werken zo ook aan een eigen platform, Plutus genoemd, waarmee smart contracts kunnen worden uitgevoerd. Bij dit platform is Haskell ook een belangrijk onderdeel. Dit is een programmeertaal die door het team van Cardano is ontwikkeld en die uiterst geschikt is voor het correct en veilig uitvoeren van contracten.
Wetenschappelijke benadering
De basis van de ontwikkeling van Cardano ligt dus in de wetenschap. Dit zie je ook weer terug in het consensus algoritme Ouroboros.
Deze naam is afkomstig van een mythisch verhalen waarin een slang zij eigen staart op eet. Een beetje cryptisch gezien is de slang dus bewijs van zijn eigen bestaan. Het vormt als het ware een eeuwige cirkel.
Consensus mechanisme
Het Ouroboros-concept van Cardano levert het bewijs aan van wat de mainchain van de blockchain is is. Deze canonical chain wordt gevonden door een zogenoemde dichtheids-coëfficiënt te berekenen en deze toe te passen op de lengte van de chain.
Deze coëfficiënt kan worden berekend omdat de Ourobos een consensus mechanisme is waarin de tijd van een block niet wordt ‘gemeten’. De blocks bestaan namelijk uit zogenaamde ‘slots’. Dat is een tijdsstructuur die bovenop de blocks ligt.
Deze ‘slots’ zijn van tevoren al toegewezen aan de zogenoemde ‘forgers’. Hierdoor kan geen enkele (later gecreëerde hard-)fork een hoger getal aan ‘filled blocks’ hebben. Dit houdt indirect in dat er een lagere dichtheid is bÃnnen de blockchain.
En om het nog moeilijker te maken: door deze coëfficiënt (en dus eigenlijk ‘de mate van activiteit tussen verschillende forks’) te vergelijken, wordt de canonical, meest actieve, fork gevonden. En daardoor kan er op een correcte manier informatie (of sidechains) aan de Cardano blockchain worden ‘gehangen’.
Allemaal best wel ingewikkeld en wetenschappelijk, he? Maar er is meer…
Sidechains
Je kon hierboven al even lezen over sidechains. Want dat is dus een belangrijk aspect van Cardano: intercompabiliteit. Met de CSL is het mogelijk om sidechains aan de mainchain te hangen. En met de bovenstaande uitleg is het niet mogelijk om het project te (hard) forken, en dus zal er altijd controle zijn over het netwerk.
Waar kan je Cardano kopen?
Het kopen van Cardano is mogelijk bij verschillende exchanges en je kan eenvoudig betalen met iDEAL, Bancontact of zelfs PayPal. Cardano (ADA) is zeer populair en te koop bij vrijwel alle bekende crypto exchanges.
Overzicht waar je Cardano kopen kan:
Deze exchanges hebben een registratie bij De Nederlandsche Bank (of een samenwerking met een partij die een registratie heeft). En biedt een ingebouwde Cardano wallet aan.
Daedalus wallet
De wallet van Cardano heet Daedalus. Het is een portomoneetje dat echter niet bedoeld is om alleen maar ADA tokens in te bewaren. Het is een open-source wallet die meerdere currencies moet gaan ondersteunen. Het zal verder ook als platform voor dApps moeten gaan werken.
Sinds april 2019 is het ook mogelijk om je ADA tokens op de Nano Ledger hardware wallet te bewaren.
Het netwerk moet langzaam aan steeds meer decentraler karakter krijgen. Dit gebeurt in de tweede fase, Shelly genoemd, waarin de community kan bijdragen aan een gedistribueerd netwerk. Tegelijkertijd wordt het ook een ‘Reward era’, wat er voor zorgt dat gebruikers hun ADA kunnen staken om hiermee een vergoeding te krijgen.