Als je geĆÆnteresseerd bent in de toekomst en hoe wij daarin zullen leven, ben je nu op de juiste plek van het internet aanbeland. Hieronder lees je namelijk hoe de steden in de toekomst zullen gaan fungeren. Er gaat veel geautomatiseerd worden. Blockchains kunnen hier wel eens een grote rol gaan spelen. Als we het hebben over deze futuristische steden, praten we over Smart Cities.
Wat is een Smart City?
De naam zegt het eigenlijk al: het is een slimme stad. Maar deze term is nog steeds heel erg breed. Steden worden alleen maar groter en groter. Deze snelle urbanisatie vindt vooral plaats in ontwikkelingslanden en dit veroorzaakt uitdagingen waar de overheden mee aan de slag moeten. Denk aan de ontwikkelingen in de gezondheidszorg, de toenemende vraag naar elektriciteit en groeiende infrastructuur.
Hoe kunnen overheden een omgeving faciliteren die bevorderlijk is voor economische groei van een steeds groter wordende groep mensen? Kort gezegd: hoe zullen deze toekomstige megasteden massale bevolkingsgroei kunnen verwerken? Het antwoord ligt wellicht wel in de blockchain.
Een ‘Smart city’ is het framework om de uitdaging van URBANISATIE te combineren met nieuwe TECHNOLOGIEĆN, energie- en transport management, maar ook business en urban planning.
Het elektriciteitsnet, verkeerslichten, parkeersensoren en het openbaar vervoer. Het zijn allemaal aspecten waar blockchain aan gekoppeld kan worden om een (kost-)efficiĆ«ntere en ‘slimmere’ toekomst en omgeving te creĆ«ren.
Wat is er nodig?
Blockchain zorgt namelijk voor een vertrouwelijke omgeving waarin alle data kan worden opgeslagen. Dat is tenminste de belofte. Het registreren van lokale bedrijfjes, financieel management, betalingen, autonoom transport, zelf-uitvoerende smart contracten en daarmee is nog maar een fractie van het geheel benoemd. Maar ook op het gebied van Internet of Things (IOT), sensoren, robots en een onderling communicerende apparaten is blockchain een graag geziene ondersteuning. Om dit allemaal efficiƫnt, effectief en foutloos te laten plaats vinden is er een protocol nodig dat op allerlei manieren kan communiceren met zijn omgeving. Dit protocol moet gaan fungeren als een soort snelweg waarover alle informatiestromen zich kunnen verplaatsen, met elkaar kunnen communiceren en waarin privacygevoelige data kan worden beheerd.
Blockchain projecten zoals Waltonchain, IOTA en Power Ledger zijn bezig met het bouwen van deze oplossingen. De zogenoemde Smart City Revolution zit ook in het bloed van Universa. Lees snel verder hoe Universa zich bezig houdt met deze ontwikkelingen.
Hoe doet Universa dit?
Er zijn dus enorm veel onderdelen uit de stad die naar de blockchain kunnen worden verplaatst. Door een platform te ontwikkelen, een soort van dashboard of App(licatie)Store, kunnen steden gebruik maken van allerlei smart solutions van de Universa Blockchain. Zo zijn bijvoorbeeld oplaadpunten en parkeerplekken voor auto’s eenvoudig te controleren, of beter gezegd: beheren.
Een blockchain (met smart contracts) maakt het dus mogelijk om mensen, diensten en bedrijven (van alle verschillende achtergronden) op een efficiƫnte manier met elkaar in contact te brengen. Je kunt zelf wel bedenken: als dit allemaal in ƩƩn stad te implementeren is, kan dat overal ter wereld gebeuren. De doelgroep is dus impliciet de hele wereld.
Lopende projecten
Er zijn al verschillende pilots die op dit moment worden ontwikkeld. Hieronder zie je een korte opsomming met uitleg.
Maleisiƫ
Het eerste voorbeeld van een project van Universa is in samenwerking met het ministerie van handel van Maleisiƫ. Universa Blockchain gaat samen met ASN Networks en Angkasa Coop een systeem ontwikkelen voor het verwerken en controleren van uitkeringen die niet kunnen worden uitgegeven aan alcohol en sigaretten. Dit project omvat een doelgroep van 6 miljoen mensen.
"Minister of Trade of Malaysia and #Universa Blockchain agreed to launch something very unique and serious in March for the very first 6,000,000 people." $UTN $UTNP pic.twitter.com/aegUQQaOBG
— Node (@CryptoNode01) February 12, 2018
McFly (blockchain.aero)
Smart City speelt zich ook af in de lucht. Zo is Blockchain.aero een partner van Universa als het gaat om vervoer met helikopters, drones en privƩjets. Afgezien van de verwerking van betalingen op de blockchain, dat niets nieuws is voor een blockchainplatform, zijn er veel andere aspecten waar Universa waarde aan toe wil voegen. Aangezien Blockchain.aero elk aspect van de vlucht naar de blockchain wil overbrengen (apparaatinteractie en technische parameters van het voertuig) past dit perfect in het straatje van het tokeniseren van de samenleving. Denk bij het tokeniseren ook aan bijvoorbeeld de batterijlading, sensorgegevens, afgelegde afstand en zelfs slijtage van bepaalde voertuigcomponenten die realtime kunnen worden gevolgd en beheerd met behulp van de achterliggende blockchain. Dit klinkt misschien heel erg futuristisch, maar er wordt serieus aan gebouwd.
Tashkent
Tijdens de Open Innovations forum heeft een tak van Tashkent een technologische overeenkomst gesloten met Universa. Dit is gericht op de ontwikkeling van de infrastructuur in de hoofdstad van Oezbekistan. Universaās ‘smart platform’ zal de activiteiten van de gemeentelijke en regionale diensten real-time te monitoren en te volgen. Hiermee kan er eenvoudig gestemd worden op voorstellen en initiatieven. Inschrijfprocedures voor huisvesting, werk en voorzieningen zijn daarmee naar een nieuw (digitaal) niveau gebracht.
Tunesiƫ
Als kers op de taart is Universa een deal overeengekomen met de regering van Tunesiƫ. Universa moet de basis vormen van de digitale transitie die het land de komende jaren wil inzetten. Met name het digitaliseren van allerlei documenten en papierwerk kan met behulp van Universa op een efficiƫnte manier gebeuren. Daarnaast zijn er ook plannen voor nog meer applicaties die kunnen helpen bij bepaalde digitale ontwikkelingen in het land. Denk aan het digitaliseren van bezittingen.
Smart City in de toekomst
Hoe onze wereld er over een aantal jaren uitziet weet natuurlijk niemand zeker. Ook de ontwikkelingen in onze digitale wereld zijn moeilijk te voorspellen. Maar Ć©Ć©n ding is wel duidelijk: er wordt volop nagedacht en gekeken naar toepassingen die (deels) door blockchains opgepakt kunnen worden. Welke steden en landen uiteindelijk de koplopers worden valt nog te bezien.