Universa Blockchain heeft twee ‘stable’ digitale currency’s gepresenteerd. Goud en de Zwitserse Frank zijn vanaf nu te verhandelen als uCHF en uGold. Beide assets zijn fysiek gebacked. De verwachtte omzet van deze twee valuta is voor het eerste jaar geschat op $100 miljoen. Er zijn namelijk al gebruikers die graag gebruik willen maken van deze toepassing. Maar er zit nog meer in de pijplijn van Universa: olie. Een andere digitaal gebackede digitale valuta is gekoppeld (pegged) aan olievaten. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit in 2019 officieel worden gepresenteerd.
Digitale assets
Op dit moment zijn er voor uGold al aanvragen gedaan voor een totaal van twee ton aan goud. En met de komst van de uOil (deze naam is heel aannemelijk), levert Universa ook een asset aan de golfstaten. Naast deze grondstoffen, maakt de Universa Blockchain het mogelijk om overal een eigen digitale munt van te maken. Dit kan voor bedrijven of financiële instituten heel interessant zijn. Met de Universa Blockchain kan er namelijk gigantisch snel en goedkoop in deze assets worden gehandeld. Daar kan de huidige markt (of bijvoorbeeld de Bitcoin op dit moment) niet tegenop. Het versturen van uGold en uCHF kost slechts $0,01, ongeacht de hoeveelheid aan goud of Zwitserse Frank die zou willen versturen. Het gaat dan uiteraard om de token, niet om fysiek goud of olie.
Gebacked door de originele asset
De twee digitale currency’s die nu zijn gepubliceerd, de uGold en de uCHF, hebben een waarde die is gekoppeld aan goud en Zwitserse Franken. De achterliggende waarde van deze assets zijn in Zurich en bij de Liechtensteinse Landesbank geregeld. Het goud is dus echt in bezit van iemand en wisselt van eigenaar wanneer de tokens dat ook doen.
“Owners of Stable Coins such as uGold and uCHF can transfer their digital money around the world instantly at virtually no costs, while being protected from the volatility of digital currencies,” – Alexander Borodich, the Founder and CEO of Universa.
Toekomst van het tokeniseren
Maar er is dus nog veel meer mogelijk. De eerder genoemde olie is een andere graag geziene gepeggede asset. Maar er is dus de mogelijkheid om in elke soort digitale valuta te handelen tegen de ongekend lage kosten. Of het nu dus getokeniseerd goud, olie, of nikkel is; het kan allemaal.
Universa concurrentie
Op het moment heeft Universa één grote concurrent: de VAKT blockchain. Zij specialiseren zich in het verhandelen van olie, met de daarbij horende transitie van papieren documenten naar digitale smart contracts. VAKT is een samenwerking van onder andere BP, Equinor en banken zoals ABN Amro en ING. Het voordeel dat de Universa Blockchain heeft, is dat de reliability and independence, of ook wel de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid heeft. Daarbij is Universa ook nog eens een van de goedkoopste en snelste blockchains ter wereld met maar liefst 25.000 transacties per seconde.
“The ability to trade digital currencies backed by metal, as well as other tokenized commodities, create brand new opportunities in the realm of interstate commerce. With these, participants don’t need to store reserves of foreign currencies. Instead they can now hold reserves in the form of tokenized oil, gold or even nickel, for example,” added Borodich.
Bank ondersteunde tokens
Leuk en aardig, deze getokeniseerde assets. Maar hoe werkt dit precies en wat is het aandeel van Universa hierin? Het werkt allemaal als volgt: De smart contracts van Universa kunnen communiceren met externe API’s. En hiermee is het mogelijk om extra opdrachten (of regels) aan te tokens te koppelen.
Disclaimer: dit is gekopieerd uit een eerder gepubliceerd artikel over de Smart Contracts van Universa.
Bijvoorbeeld: een contract met de naam USD-TETHER kan worden gekoppeld aan een Amerikaans bank account. In dit contract staat de functie “sellTokensToFiat”, dat ervoor zorgt dat de tokens worden geburned en er SWIFT-adres kan worden ingevuld waar het FIAT geld naartoe wordt gestuurd. Zodra dit wordt uitgevoerd zal het smart contract werken met het corresponderende bank account. Aan de andere kant kan er ook een “buyTokensWithFiat” optie worden uitgevoerd. Die optie maakt het mogelijk om nieuwe coins te creëren voor de hoeveelheid dollars die in de transactie is meegegeven. Op deze manier komt er geen nieuw geld bij en blijft dit een waterdicht systeem.
Dit type contract kan ook worden gebruikt om bepaalde assets van Universa (denk aan de ultracoins – uBTC en uETH) te backen met andere digitale assets (in dit geval BTC en ETH). Een uBTC vertegenwoordigt een ‘echte’ bitcoin, maar is een token op het Universa netwerk. Hierdoor is het Universa Platform dus operationeel voor het versturen van externe (digitale) valuta. En waar dit met andere cryptocurrencies kan, is dit dus ook mogelijk met fysieke grondstoffen zoals olie, nikkel en goud.