Brian Quintenz is lid van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De CFTC is een Amerikaanse overheidsorganisatie die toeziet op de future- en optiemarkt. Quintenz vindt dat sommige ontwikkelaars van smart contracts verantwoordelijk gehouden moeten worden als hun product gebruikt kan worden voor illegale activiteiten.
Oude regels, nieuwe technieken
Quintenz zei dit tijdens de GITEX Technology Week Conference. Tijdens zijn praatje richtte de commissaris zich met name op de manier waarop smart contracts binnen het toezicht van de CFTC past. Hij benadrukt dat de huidige wetten en regelgeving bijna allemaal geschreven zijn ver voor de opkomst van blockchains. Quintenz vroeg zich hardop af: “Wie is er verantwoordelijk wanneer een smart contract zich niet houdt aan de regels?”
Niet alle ontwikkelaars lopen ‘gevaar’
Ontwikkelaars die sleutelen aan de basis van een protocol, maar ook miners en gebruikers in het algemeen hoeven zich geen zorgen te maken over eventuele verantwoordelijkheden. Niemand van deze groep hoeft zich te verantwoorden wanneer er illegale activiteiten op hun platform plaatsvinden. Maar, benadrukt Quintenz, ontwikkelaars die moedwillig smart contracts schrijven waarmee gerommeld kan worden kunnen wél aansprakelijk worden gesteld bij eventuele foute activiteiten. “Als vooraf duidelijk was dat een dApp de regels van de CFTC niet naleefde kan er worden opgetreden,” aldus Quintenz. Hij benadrukte overigens wel dat dit zijn eigen mening is. Het is nog geen officieel standpunt van zijn werkgever.
Zo slecht nog niet
Ondanks deze woorden richting dApp en smart contract ontwikkelaars is de Amerikaanse ambtenaar behoorlijk enthousiast als het gaat over blockchainnetwerken. Quintenz: “Ze hebben de potentie om nieuwe markten te creëren en daarnaast oude markten efficiënter te laten draaien. Maar ze zorgen ook voor nieuwe vraagstukken voor beleidsbepalers. Het is aan de overheden om snel en adequaat te reageren op technologische ontwikkelingen, zodat we nauwkeurig de voordelen en risico’s kunnen inventariseren.”
Regeltjes
Vanuit het perspectief van mensen die in opdracht van overheden toezicht moeten houden op bepaalde markten is de opkomst van blockchains niet altijd een pretje. Een open markt, die door met name bitcoin is geopend, is bijzonder lastig te reguleren en in de gaten te houden. Je hebt te maken met belangen van gigantisch machtige partijen (zoals banken) en natuurlijk met de belangen van de burgers. De blockchainrevolutie is niet te stoppen, maar bepaalde regels kunnen de ontwikkelingen wel afremmen. Waar blockchain (en bitcoin in het bijzonder) eerst voornamelijk belachelijk werd gemaakt, lijkt er nu toch langzaam aan een kentering plaats te vinden. Beetje bij beetje lijken steeds meer mensen zich vanuit hun eigen interesse uit te spreken voor duidelijkere regels. En dan is het aan de cryptospace om te luisteren of om gewoon gestaag door te bouwen. De regelmakers volgen dan vanzelf.
Bron: CCN