Op CoinMarketCap (CMC) zijn meer dan 1600 coins en tokens te volgen. Maar wist je dat er in de wereld veel coins bestaan die je op deze site niet kunt zien? Er zijn soortgelijke sites zoals LiveCoinWatch waar veel meer coins te vinden zijn. En op CoinCodex staan er ook veel meer dan die 1600. Waarom worden niet alle coins getrackt op CoinMarketCap? En waarom wordt het volume van bepaalde coins weggefilterd in de prijsberekening?
Wat is CoinMarketCap (CMC)?
Iedereen die maar een klein beetje in cryptomunten handelt kijkt wel eens op deze site. Ter wereld is CMC op moment van schrijven de 277 meest bezochte site van de wereld. Dit laat wel zien dat deze site een ongekend bereik heeft. Daarom moet de data die op de site staan niet onder het kopje fake news gaan vallen. Want het is heel makkelijk om de data op de site net iets te verdraaien. Wist je trouwens dat je ook terug in de tijd kunt kijken om te zien hoe alles er jaren geleden voor stond in cryptowereld? Het is mogelijk om Historical Snapshots te bekijken. Zo is bijvoorbeeld te zien dat in 2015 Ethereum (logischerwijs) nog niet terug te vinden was in de top van de Market Cap. Bitcoin was destijds ook nog maar net 200 euro. Dat waren nog eens tijden!
Volume requirement
Er zijn verschillende eisen om je coin op CoinMarketCap te krijgen. De cryptomunten moeten een minimaal handelsvolume van 100.000 dollar hebben. Dit betekent dat er binnen 24 uur voor 100.000 dollar van deze coin gekocht én verkocht moet zijn. Sinds vorige week is deze eis weggenomen om de zorgen over de transparantie van de site weg te nemen. Gebruikers klagen er namelijk al langer over dat exchanges hun volumes opblazen met simpele bots, waardoor handelaren worden aangemoedigd om hun koopgedrag te verhogen, of dat nu handmatig of met bots is. Dit komt misschien toch een beetje in de buurt van het fake news waar al eerder aan werd gerefereerd. Maar er speelt meer rondom de volumes van cryptomunten.
** Volume Excluded – No Trading Fees
Misschien ben je het wel eens tegengekomen: ** Volume Excluded – No Trading Fees. Wat houdt het eigenlijk in? Er zijn verschillende exchanges, zoals Cobinhood, waar het traden gratis is. Bij de bekende cryptobeurzen zoals Binance betaal je per order 0,1% transactiekosten. Dit percentage kan minder kan worden op basis van de hoeveelheid BNB die je in je account hebt. Bij Cobinhood is dit niet nodig, waardoor je dus oneindig zou kunnen traden zonder dat je Cobinhood daar voor betaalt. Cobinhood haalt haar winst op een andere manier door meer te rekenen voor het opnemen van je coins. Maar waarom worden exchanges als Cobinhood uit het volume gehouden? Eigenlijk is het heel simpel. Doordat je gratis trades kunt plaatsen, is het mogelijk om met bots een enorm volume te creëren zonder dat het je geld kost. Hiermee krijg je het probleem dat je een gratis volume krijgt waardoor je toch meer aanzien gaat krijgen als cryptomunt.
Transaction mining
Een laatste punt van twijfel is de zogenoemde transaction mining. Dit wordt steeds populairder bij de grotere exchanges. De hiervoor al genoemde Binance coin (BNB), maar ook de Huobi Token of de KuCoin Shares zijn gebaseerd op hetzelfde principe. In dagelijks volume staan deze tokens/coins hoog in de volume-rankings. De transacties die worden gedaan op de beurzen waar zij onderdeel van zijn worden deels (als meebetaling) met deze tokens/coins verwerkt, waarna een deel van deze tokens direct weer worden terugbetaald. In dit model rekenen ze dus transactiekosten, maar geven deze indirect terug door hun eigen cryptocurrency-tokens aan handelaren te geven. Dit levert ook een fake (en ook onzichtbaar) volume op dat binnen de eigen cryptobeurs optreed.
Nu moet er na het lezen van dit artikel niet direct van CMC afgestapt worden. Het is echter goed om inzicht te krijgen in wat er achter de schermen allemaal plaats vindt om een zo’n goed mogelijk plekje op de site te krijgen. Er wordt nagedacht over oplossingen en we zullen hier in de toekomst nog wel meer over gaan horen.
Bron: CCN