De ‘decentralized exchange’ (DEX) Bancor is volgens Cointelegraph slachtoffer geworden van een hack. Er is voor ruim 10 miljoen euro aan cryptomunten gestolen. Er zijn rond de 25.000 ethers (ETH) meegenomen en een grote hoeveelheid BNT. BNT is de eigen token van de exchange.
Bancor hack
De mensen achter Bancor konden de gestolen BNT vastzetten. Een exchange als Binance doet dat ook tijdens bij bepaalde problemen, maar zij claimen geen decentrale beursĀ te zijn. Als DEX is het natuurlijk bijzonder gek dat er alsnog een groep mensen is die tokens kunnen bevriezen. De gestolen coins zijn gelukkig niet van particulieren. De munten zijn van de beurs zelf.
This morning (CEST) Bancor experienced a security breach. No user wallets were compromised. To complete the investigation, we have moved to maintenance and will be releasing a more detailed report shortly. We look forward to being back online as soon as possible.
— Bancor (@Bancor) July 9, 2018
Geen DEX
Ik wil graag voorop stellen dat het natuurlijk bijzonder treurig is wanneer er voor zulke aantallen aan cryptomunten wordt gestolen. Maar het team achter Bancor heeft hun cryptobeurs tijdens hun ICO (die ~150 miljoen ophaalde!) verkochtĀ aan hun deelnemers als een DEX. In de praktijk blijkt dat het dus niet te zijn en dat is kwalijk. Bij een decentraal systeem kunnen bepaalde munten niet zomaar worden bevroren. Pluspuntje is wel: de gestolen BNT kunnen worden teruggehaald. De ethers zijn waarschijnlijk wel voor goed weg.
Nog niet opgelost
De mensen achter Bancor zijn druk bezig met het traceren van de coins in samenwerking met andere cryptobeurzen. De vraag is wel of dat enig effect gaat hebben. Handige jongens gaan met hun gestolen ethers niet snel nog een andere cryptobeurs gebruiken.
Here is the latest update on the recent security breach: pic.twitter.com/JroypFvBri
— Bancor (@Bancor) July 9, 2018
Cryptobeurs hacks
Hacks en gestolen coins zijn niets nieuws. Vaak liggen de problemen bij centrale exchanges die hun zaken niet op orde hebben. Hackers richten hun pijlen vaak op cryptobeurzen met een matige beveiliging. Er komen langzaam aan meer regels wereldwijd voor bijvoorbeeld de veiligheidsmaatregelen die beurzen moeten nemen. Zo helpt in Zuid-KoreaĀ de overheid een handje bij de veiligheid van de handelsplatformen door met strenge richtlijnen en regels te komen.
Bron: Cointelegraph