Waves haalde met hun ICO in 2016 rond de 30.000 BTC om hun project te kickstarten. Er zijn 100.000.000 WAVES op de markt en dat aantal staat vast. Door het nieuwe WavesNG protcol is het één van de snelste openbare blockchains. De code is vanaf 0 opgebouwd en is niet gebaseerd op een andere cryptocurrency.
Een andere unieke eigenschap van het team achter dit project is dat ze vanaf het begin af aan de focus hebben gelegd op het meewerken met de lokale regelgeving. Door samenwerkingen met overheden en bedrijven als Deloitte probeert het team een omgeving te creëren waarin ondernemers ongestoord hun cryptoprojecten kunnen ontwikkelen.
Disclaimer: dit artikel is géén beleggingsadvies.
Waarom Waves?
Het platform is door Sasha Ivanov in het leven geroepen met een simpel doel: cryptocurrency makkelijk maken voor de ‘normale mens’. Bij een hele hoop mediaoptredens van Ivanov noemt hij dat als richtpunt voor dit project. Niet alleen de tech savvy mensen moeten in staat zijn met crypto om te gaan, maar iedereen die op het internet kan moet gebruik kunnen maken van het platform. De bakker op de hoek, het lokale bandje en je oma moeten ook in staat zijn gebruik te maken van het netwerk.
Hoe werkt het Waves Platform?
Het Waves Platform heeft verschillende functionaliteiten en heeft een flink aantal use cases. Voorop staat het gebruiksgemak en de snelheid van de transacties.
Mijnen en leasen
Het mijnen van Waves gaat op een Proof of Stake (PoS) manier. Dit houdt in dat hoe groter jouw stapeltje tokens is, hoe meer kans je maakt op een beloning. Maar wees niet getreurd, ook met een klein stapeltje Waves kun je meedoen aan het mijnen en het versterken van het netwerk. Je kunt jouw tokens uitlenen aan zogeheten nodes die voor jou het vuile werk opknappen. Onder het kopje ‘Leasing’ in je wallet kun je jouw tokens uitlenen. Daar kun je een adres invullen waaraan je jouw Waves wil uitlenen, het is dan aan de eigenaar van dat adres om jou je beloningen uit te betalen. Een aantal betrouwbare nodes zijn hier te vinden. Persoonlijke aanraders zijn BearWaves en TurtleNode. Het is geheel toevallig dat beide nodes een dierennaam hebben, overigens.
De transactiekosten die gemaakt worden door de gebruikers van het netwerk worden verdeeld onder de nodes. De beloningen voor het leasen van je coins zijn niet gigantisch hoog, maar het is beter dan je tokens niets te laten doen.
Waves Gateways
Om het handelen in cryptocurrency’s als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) mogelijk te maken op het Waves Platform zijn er zogeheten gateways in het leven geroepen. Deze werken in de praktijk erg simpel. Wanneer jij Bitcoin verstuurt naar de Bitcoin gateway geeft de gateway jou daar wBTC voor terug. Elke wBTC staat gelijk aan één Bitcoin in de wallet van de gateway. Jouw Bitcoin staat opgeslagen bij de gateway en jij kunt de wBTC vrij verhandelen via het netwerk. Het netwerk van Waves werkt vele malen sneller dan die van Bitcoin en bijvoorbeeld Ethereum, waardoor je met wBTC en wETH sneller kunt handelen dan met je standaard BTC en Ethereum.
Naast Bitcoin en Ethereum zijn er op dit moment ook gateways voor de crypto’s ZCash en Litecoin. Ook zijn er onder andere gateways voor euro’s, dollars en Turkse lira. Mijn ervaring met de gateway voor euro’s is dat het bijzonder traag werkt, je moet namelijk door een lang verificatieproces. Het is dus aan te raden om een crypto gateway te gebruiken. Volgens het Waves team zitten er nog een hoop andere gateways in de pijplijn.
Waves DEX
Één van de onderdelen waar het team achter deze blockchain al een tijd op inzet is de decentrale exchange (DEX) van het platform. Bij een DEX heb jij zelf je eigen coins op je adres staan, je hoeft ze dus niet eerst naar een adres van de exchange te sturen zoals bij centrale exchanges als Binance of Bittrex.
Alle Waves-tokens kunnen direct worden verkocht en gekocht op de DEX. Dit geldt dus voor Waves, wBTC, wETH maar dus ook voor wEUR en de duizenden tokens die inmiddels al zijn aangemaakt op het platform zelf. Met de lancering van de nieuwe wallet is de DEX qua functionaliteiten, grafieken e.d. op een zelfde niveau als de populaire centrale exchanges. Een aantal functies, zoals een stop-loss mogelijkheid, ontbreken wel nog.
ICO’s
Waves zet ook groots in op ICO‘s. Mede door de het gemakkelijk kunnen aanmaken van een token zou het een ideale plek kunnen zijn om jouw crowdfunding project op te organiseren. Er is zelfs een fund om veel belovende ICO’s een handje te helpen.
Hoe makkelijk is Waves te gebruiken?
Om zelf een inkijkje te krijgen in wat deze crypto te bieden heeft kun je het beste de in-browser wallet checken. Hieronder vind je een kleine sfeerimpressie van de makkelijk te gebruiken wallet. Je kunt de wallet ook downloaden op de website. Check ook onze review over de mobiele wallet voor Waves.
De wallet is gebruiksvriendelijk en als je niet beter wist zou je bijna denken dat je met een traditionele bankomgeving te maken hebt.. Het design van de nieuwe Waves wallet is slick en heeft een rustige uitstraling. Het is makkelijk je weg te vinden, de DEX werkt lekker en ook het aanmaken van een token is dus zo gepiept. Om te starten zou ik aanraden om wat BTC of ETH één van de twee gateways te sturen.
Wel moet gezegd worden dat de manier waarop de verschillende tokens worden weergegeven in jouw wallet nog wat te wensen overlaat. Op het Waves Platform vinden een hele hoop ‘airdrops’ plaats waardoor je gratis tokens ontvangt, maar lang niet alle tokens zijn van waarde. Hierdoor kun je op je adres een hele hoop gratis tokens hebben staan die ook weinig tot niets waard zijn, waardoor de tokens die je wél wil vinden soms verstopt zijn.
Waves Roadmap
Een cryptocurrency is nooit klaar, dus ook deze heeft nog een hele boel op de planning staan.
Met name de smart contracts, hardware wallet support en de atomic swaps ben ik erg enthousiast over. De smart contracts stelt ontwikkelaars eindelijk in staat om meer met tokens op het platform te doen dan ze alleen te gebruiken als betaalmiddel. Zo kun je met smart contracts bijvoorbeeld werken aan een game of jouw coins bepaalde opdrachten meegeven.
Hardware wallet support is belangrijk om je Wavestokens net wat veiliger op te slaan dan op je computer. Hardware wallets bieden meer bescherming. En atomic swaps zorgen er voor dat je cryptocurrency’s direct 1 op 1 kunt ruilen met elkaar, iets wat ook hard nodig is met het oog op de problemen bij de huidige exchanges. Je kunt dan nog makkelijker vanuit je eigen crypto wallet cryptocurrency’s verhandelen.
In het verleden is Waves redelijk strikt geweest in het naleven van hun roadmap. Niet alles was op tijd, maar uiteindelijk is er wel altijd geleverd. Aan het eind van 2018 zullen we zien of alle punten op de roadmap zijn uitgerold en werken.
Waves kopen
Waves is een cryptocurrency die nog volop in ontwikkeling is. De focus op meewerken met de autoriteiten, de decentrale exchange en het uitzicht op smart contracts maken mij bijzonder enthousiast voor de toekomst van Waves. Er zit een hele hoop aan te komen voor de coin en het is aan het team en de community om de munt heen om er uiteindelijk voor te zorgen dat Waves echt één van de blijvertjes in cryptoland gaat worden.
Ben je enthousiast geraakt over deze crypto en wil je er een paar in je portfolio hebben? Dan kun je ze gelijk aanschaffen. Naast de eigen decentrale exchange is Coinmerce de beste plek om Waves te kopen. Hulp nodig bij het kopen van cryptocurrency? Check dan onze beginnersgids.