Blockchain Stories
Zwitserland sluit crypto bank FlowBank SA: ‘Financiële instabiliteit’
Nieuws Regulatie

Zwitserland sluit crypto bank FlowBank SA: ‘Financiële instabiliteit’

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

De Zwitserse toezichthouder, FINMA, heeft besloten de crypto bank FlowBank SA gesloten. Dit hebben ze besloten vanwege ernstige financiële instabiliteit en operationele tekortkomingen van de bank. Hierdoor ontstonden er veel vragen over de financiële gezondheid van de bank. Uiteindelijk is besloten dat de bank op 13 juni moest sluiten. 

Onvoldoende kapitaal

De Zwitserse toezichthouder op financiële markten, ook wel bekend als FINMA, heeft de crypto bank FlowBank SA gesloten. Het besluit maakt duidelijk dat de bank niet kon voldoen aan de kapitaalvereisten en niet voldoende financiële gezondheid had. Op 13 juni bracht de FINMA het bericht naar buiten

Het besluit is het resultaat van onvoldoende kapitaal om te kunnen opereren. Zo gaf het rapport aan dat de bank een ‘overmatige schuldenlast’ had en niet in staat was om aan de noodzakelijke kapitaalvereisten te voldoende. Zo verklaarde de FINMA:

“Flowbank SA beschikt niet langer over voldoende kapitaal voor haar activiteiten als bank. De minimale kapitaalvereisten, waaraan te allen tijde voldaan moet worden, zijn aanzienlijk en ernstig geschonden.”

FlowBank op de watchlist

Het gaat al een tijdje minder goed met FlowBank. Zo staan ze al sinds 2021 op de watchlist van de FINMA, vanwege ernstige inbreuken op de regelgeving. De bank voldeed niet aan de kapitaaleisen en ontbeerde een goede organisatie en risicobeheersing. 

FINMA heeft al verschillende maatregelen opgelegd om het weer soepel te laten lopen, waaronder het benoemen van een onafhankelijke auditor. Aanhoudende problemen met meewerking en inbreuken op kapitaalvereisten hebben de situatie verder verergerd. Hierom heeft de FINMA in juni 2023 besloten een toezichthouder aan te stellen om FlowBank in de gaten te houden. 

Uit bevindingen van deze toezichthouder bleek dat herhaalde schendingen en organisatorische tekortkomingen FlowBank niet vreemd waren. Uiteindelijk leidde dit tot het besluit om de bank volledig te sluiten. FINMA merkte ook op dat FlowBank risicovolle zakelijke relaties aanging en grote transacties verwerkte zonder ze goed te controleren. 

De sluiting van FlowBank

Flowbank heeft de sluiting erkend in een brief aan klanten. Hierin werd de intrekking van haar bank- en effectenvergunning vermeld. De FINMA verzekerde klanten dat stortingen tot 100.000 Zwitserse frank, ongeveer $111.710 beschermd zijn. Verder zeiden ze dat terugbetalingen binnen zeven werkdagen verwerkt moeten worden. 

Echter, de status van crypto deposito’s van klanten is onzeker. Uiteindelijk zal dit bepaald worden door de curator, die moet beslissen of crypto gezien wordt als ‘vorderingen op de bank’ of als bewaarnemingsactiva. 

De FINMA verklaarde:

“FINMA’s voornaamste doel is het beschermen van klanten. De vereffenaar zal deposito’s tot CHF 100.000 zo snel mogelijk aan klanten terugbetalen. Volgens de huidige berekeningen kunnen deze deposito’s volledig worden terugbetaald met de beschikbare middelen van de bank. Wij verwachten dat het depositogarantiestelsel van de Zwitserse banken hierbij betrokken zal zijn. De bewaarrekeningen van klanten zullen ook worden gescheiden en terugbetaald.”

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde berichten

Memecoins en AI zullen binnenkort domineren

Timo Bruinsma

Toncoin stijgt terwijl Pantera miljoenen investeert

Timo Bruinsma

Bearish sentiment vertraagt de rally van Notcoin

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu